• Română
  • English
Luni - Vineri: 9:00 am - 5:00 pm
office@italplast.eu
+40 722.288.978

Granule din plastic, colectare deseuri, colectare pet, granule polietilena

De ce sa reciclam?

Reciclarea nu presupune eforturi suplimentare semnificative

Fata de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea consumatorilor. Deseurile menajere trebuie sortate inainte de a le arunca in containere separate pe tipul de deseu acceptat (plastic, sticla, hartie etc). Deci pentru consumatorul de rand reciclarea presupune doar putina atentie la sortarea deseurilor.

Aproape 45 % din deseurile casnice sunt ambalaje si materiale reciclabile. Aceasta cantitate a crescut in ultimii ani si va creste in continuare.

Fiecare dintre noi, ca reprezentant al comunitatii, are puterea si obligatia de a influenta procesul de ecologizare a propriului oras sau a zonei unde isi petrece vacanta. Solutia este la indemana noastra si consta in DEPOZITAREA SELECTIVA A DESEURILOR, in vederea reciclarii/revalorificarii lor.

De ce reciclarea?

Reciclarea materialelor refolosibile reduce consumul resurselor naturale (petrol, apa, energie) precum si nivelul emisiilor nocive in aer.
– 1 tona hartie recuperata salveaza 17 arbori maturi care produc in fiecare ora oxigenul necesar pentru 900 de oameni
– 1 tona masa plastica recuperata economiseste 8 tone petrol
– deseurile biodegradabile pe care le genereaza o gospodarie pot deveni pamant fertil pentru flori, gazon, spatii verzi, gradina de zarzavat sau pot acoperi ranile pamantului facute de constructii – demolari, de alunecari de teren sau de eroziune.

HARTIE/CARTON

Hartia este cel mai frecvent deseu intalnit in mai toate sferele de activitate si constituie o importanta sursa de fibre de celoloza. Sub forme diferite (hartie de scris, hartie de ambalaj, ziare, reviste, cataloage, deseuri postale, cutii sau alte ambalaje din carton simplu si ondulat de la produsele cosmetice, electrocasnice, pentru bauturi, inclusive ambalajele de tip TetraPak, etc.), hartia ocupa aproximativ 41% din totalul gunoiului menajer pe care il producem astazi.

Stiati ca…
– Hartia se biodegradeaza mult mai usor decat plasticul pentru ca este fabricata din celuloza?
– Fiecare tona de hartie reciclata poate salva 17 copaci?
– Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 pungi de hartie?
– Hartia si cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori?
– Ziarele contin hartie reciclata in proportie de 50%?
– Saptamanal peste 500 000 de copaci sunt folositi pentru producerea a 2/3 din ziarele care nu vor mai fi reciclate niciodata?

Materiile prime utilizate prin fabricarea hartiei sunt: lemnul, celuloza, hartia veche. Hartia reciclata permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate si a 90 % din cantitatea de apa (300 l) necesara pentru producerea a 1 kg de hartie alba. De asemenea, prin reciclarea deseurilor de hartie se elimina clorul toxic necesar producerii hartiei albe.

Oportunitati de reciclare

Hartia recuperata se foloseste in mod uzual la editarea de publicatii, realizarea unor produse pentru constructii, combustibili obtinuti din deseuri in amestec cu deseurile din plastic si lemn sau produse de tip asternut in crescatoriile de animale. Reciclarea hartiei salveaza un spatiu important in rampele de deseuri. Deseurile de hartie se predau in saci de plastic sau in baloti legati. Acestia pot contine toate tipurile de hartie tiparita.

PLASTIC

Acest produs are o pondere de folosire pe plan mondial foarte mare, datorita avantajelor pe care acesta le prezinta: pret de cost redus, greutate specifica redusa, manevrabilitate foarte mare, tehnologie de fabricatie ieftina. Plasticul reprezinta o problema foarte importanta pentru tara noastra.

Stiati ca …
– Aproximativ 30 % din plasticul produs este folosit pentru ambalare?
– Americanii arunca 2.5 milioane de recipiente de plastic in fiecare ora?
– Cu fiecare tona de plastic reciclat se economisesc intre 700 si 800 kg de petrol brut?
– Prin arderea plasticului se elimina substante care produc boli de plamani, iar intr-o perioada indelungata pot imbolnavi ficatul, rinichii si sangele?
– Pungile de plastic nu sunt biodegradabile; ajunse in ocean, aceste pungi determina moartea animalelor marine care se incurca in ele sau le inghit?
– Cerneala folosita pentru imprimarea pungilor contine cadmiu, metal foarte toxic, eliberat in aer odata cu arderea pungilor?
– Recicland o sticla de plastic se economiseste energie pentru functionarea unui bec de 60W timp de 6 ore?
– Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau 1 m2 de covor?
– Din 50 PET-uri se poate face un pulover?

Ambalajele din materiale plastice nu sunt biodegradabile. Cresterea consumului acestora, mai ales in ultimii 10 ani, a adus la sporirea alarmanta a numarului de ambalaje aruncate iresponsabil in natura. Prin colectarea si reciclarea acestora, se reduce impactul negativ asupra mediului inconjurator.

Oportunitati de reciclare

Plasticul poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%), folosite la randul lor ca materie prima pentru covoare, tapiterii, jucarii, pasle pentru industria textile, industria auto, folie industriala, chingi, benzi, noi ambalaje PET alimentare si nealimentare. Avantajele produselor realizate din plasticul reciclat constau intr-un cost de fabricatie mai ieftin fata de cele realizate din materii prime.

STICLA

Reciclarea sticlei este o istorie fara sfarsit. Spre deosebire de materialele plastice sau hartie sticla aruncata poate fi reciclata la nesfarsit.

Stiati ca…
– Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa-si piarda din calitati?
– Sticla ce trebuie folosita pentru recipienti noi trebuie sa fie sortata dupa culoare, sa nu fie murdara si sa nu contina agenti de contaminare?
– Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune in bucatele mici?
– Reciclarea sticlei reduce poluarea de fabricare cu 75% si poluarea aerului cu 14-20%?
– Reciclarea unui borcan de sticla economiseste energie suficienta pentru alimentarea unui bec de 100W timp de 4 ore?
– Reciclarea unei tone de sticla economiseste 1,2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat) si energie in proportie de 25%?
– Recipientii de sticla pot fi refolositi in medie de 25-30 de ori inainte de a se sparge, fiind apoi reciclati in recipienti noi, aproape la infinit?
– Multi recipienti din sticla incorporeaza deja cioburi de sticla reciclata (bucati mici de deseuri de sticla), de aceea nu se poate face o comparatie intre recipientii de sticla utilizata pentru prima data si recipientii alcatuiti in totalitate din material reciclat?

Sticla se produce folosind urmatoarele materii prime: nisipul de cuart, calcarul, soda (produs poluant). Reciclarea sticlei menajeaza mediul si economiseste in timp bogatiile naturale, apa si electricitatea. Sticla este 100% reciclabila, recuperarea ei salvand un volum important de resurse energetice.

Oportunitati de reciclare

Producatorii de recipiente din sticla prefera sa introduca cioburile in materialul brut deoarece temperatura din cuptor se reduce semnificativ. Praful de sticla care nu mai poate fi utilizat la fabricarea altor recipiente poate fi valorificat prin realizarea vatei de sticla, material foarte utilizat in izolarea termica si fonica. Sticla ce trebuie folosita pentru recipiente noi trebuie sa fie in general sortata dupa culoare si trebuie sa nu contina contaminanti cum ar fi murdarie, roci, ceramica, farfurii rezistente la temperaturi mari sau alte produse din sticla.

ALUMINIU

Multe bunuri si ambalaje sunt fabricate din metale – tabla, otel si in special aluminiu. Reciclarea aluminiului salveaza 95% din energia necesara producerii lui.

Stiati ca…
– Aluminiul este 100% reciclabil?
– Un televizor poate functiona trei ore in continuu cu energia economisita prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
– Recicland 1 kg de aluminiu se salveaza 4 kg de chimicale si 14 kwh de electricitate?
– Folia de aluminiu reciclata este folosita pentru a face diferite piese pentru masini noi?

Aluminiul este cel mai valoros dintre produsele casnice reciclate. Din recipientele de bauturi din aluminiu se realizeaza noi produse cu aceeasi destinatie si cu un consum energetic incomparabil mai mic. Pentru fabricarea unui produs nou din metal reciclat se economiseste intre 74% si 95% din energia necesara realizarii aceluiasi produs din resurse primare. Daca reciclam o doza de aluminiu vom economisi energie suficienta pentru producerea altor 20 de doze reciclate.

 

Oportunitati de reciclare

Dozele aduse la centrele de colectare sunt concasate, balotate si transportate la unitatile centrale de procesare. La instalatiile de recuperare, cutiile zdrobite sunt incalzite initial pentru indepartarea umiditatii si apoi sunt incarcate intr-un cuptor de retopire. Metalul care rezulta este transformat in lingouri care apoi sunt transferate in alta unitate de procesare si trase in foi subtiri. Aceste foi pot fi refolosite pentru diferite utilitati, in functie de necesitatile pietei. In aceste etape de obtinere a lingourilor, respectiv foilor metalice, se va reduce semnificativ utilizarea resurselor naturale.